Våra behandlingar

Storvreta Tandklinik är inriktade på traditionell tandvård, estetisk tandvård samt olika former av specialisttandvård. Här erbjuds du som patient tandvård med hög kvalitet och ditt välbefinnade står alltid i fokus. Det är möjligt tack vare erfarna och högt kompetenta tandläkare. Här nedan kan du läsa mer om den tandvård vi erbjuder och våra behandlingsmetoder.

Vad innebär akut tandvård?

Akut tandvård är tandvård som inte kan vänta med. Det kan till exempel vara att du har slagit ut en tand, tappat krona/bro eller akut tandvärk. Vi hjälper dig med akuta tandbesvär. Ring oss omgående eller hitta en snabb tid på vår online bokning!

När ska man söka akut tandvård?

Akut tandvård kan inkludera tandvärk, tandskador från en olycka, svullnad i ansiktet och/eller munnen etc. En nödsituation är hur du uppfattar det, tveka inte att kontakta oss om du misstänker att du behöver tandvård.

Vad kostar akut tandvård?

Om du har akuta besvär så betalar du en undersökningskostnad från 590 kronor (2 BW röntgenbilder ingår). Därefter avgörs vilken fortsatt behandling som är aktuell just för dig och tandläkaren bedömer de åtgärder som krävs. Det kan bli aktuellt med ett återbesök vid behov. Tandläkaren överlämnar då ett kostnadsförslag och föreslår en tid till nästa besök.

Allmäntandvård

Det vi kallar allmäntandvård är de undersökningar och behandlingar som är vanligast förekommande och som oftast är okomplicerade.

Undersökning av tandläkare

Tandläkarundersökningen görs i syfte att upptäcka och förebygga tandsjukdomar. Tandläkaren gör en omfattande undersökning, vilket inkluderar undersökning av tänderna, mjukvävnaden, käkleder, bett och tandköttsfickor med hjälp av bland annat röntgenbilder. Utifrån undersökningen görs en bedömning av tandläkaren om vilka åtgärder som är lämpliga att vidta. I samband med detta får du även ett preliminärt kostnadsförslag och en behandlingsplan.

Förebyggande behandlingar av tandhygienist

Tandhygienisten arbetar med att förebygga tandsjukdomar och munhälsorelaterade problem genom regelbundna och grundliga undersökningar samt rengöring av tänder och tandkött. Vi erbjuder alla våra patienter en individuell riskbedömning och vårdplan, vilken kan innebära extra fluortillskott vid den ordinarie undersökningen, tätare besök hos tandhygienist samt instruktion och information om hur man ska använda olika munvårdsartiklar.

Bettskena

För många patienter är ofta återkommande huvudvärk av spänningstyp eller stelhet i käk- och nackmuskulaturen orsakat av bettavvikelse. Vi screenar alla patienter för så kallade bettfysiologiska besvär i samband med årsundersökningen. Vid behov kan man bli hjälpt av en individuellt utformad bettskena som avlastar bettet samt käkmuskulaturen och skyddar tänderna. Käkledsövningar kan vid behov illustreras för att avlasta överansträngd käk- och nackmuskulatur.

Fyllningar

Mindre och medelstora defekter på tänderna kan lagas med en fyllning av komposit. Vid en lagning avlägsnas all sjuk tandvävnad. Därefter lagas tanden och byggs upp till en fungerande tand igen. Bedövning erbjuds vid behov av en professionell tandläkare med många årserfarenhet av en specifik teknik som lindrar obehagskänslan inför injektionen. Därmed kommer du känna dig trygg och omhändertagen om du är spruträdd eller har tandvårdsrädsla generellt.

Kronor

Om en tand är så pass skadad att en vanlig lagning inte bedöms hålla kan man istället göra en krona. All sjuk tandvävnad tas bort och sedan prepareras tanden med avsikt att spara så mycket frisk tandsubstans som möjligt. Kronan beställs från en tandtekniker och ser ut och fungerar precis som en vanlig tand.

Rotfyllningar

Om en tand är så pass skadad att skadan går hela vägen ned till pulpan där nerver och blodkärl finns, behöver den rotfyllas. Rotkanalerna rensas ur och spolas med antibakteriell lösning. Därefter rotfylls det med guttaperka, en specifik material för rotbehandling. Rotbehandlingen tar oftast ett till två besök därefter kan tanden byggas upp med antingen en lagning eller en krona.

Röntgen

Vid många behandlingar och undersökningar behöver tandläkaren ta en eller flera röntgenbilder. Vi använder en digitalröntgen, vilket gör att bilden genast visas på datorskärmen så att tandläkaren kan visa och förklara vad som syns på bilden. I vissa fall behövs omfattande röntgenundersökning för tänder, käkleder och omgivande vävnad, med hjälp av panoramaröntgen, vilket vi också har här på kliniken. Vid mer avancerade fall kan eventuellt remiss skickas till sjukhus.

Tandkirurgi

Tandkirurgi, även kallat oralkirurgi, är ett samlingsnamn för många olika typer av operationer i munhålan. Vi kan utföra vissa typer av operationer på kliniken, exempelvis implantatbehandlingar, borttagning av visdomständer eller rotrester.

Tandlossningsbehandling

Tandlossning är en kronisk sjukdom som drabbar tandens fäste. Grundorsaken är en bakterieinfektion. Ett tidigt stadium av sjukdomen är tandköttsinflammation. Sjukdomsförloppet påverkas av flera faktorer bland annat rökning, otillräcklig munhygien och ärftliga faktorer. Diskussion råder även om samband med andra sjukdomar såsom hjärtkärl sjukdomar och diabetes. Munhygienen är mycket viktig och själva behandlingen består av professionell tandrengöring hos en tandhygienist eller tandläkare. Behandlingsresultaten är goda om behandling sätts in i tid och följs upp kontinuerligt. Om sjukdomen gått för långt kan man överväga tandlossningskirurgi som då utförs hos oss eller hos specialisttandläkare.

Omfattande uppbyggnad av bett

Vid stora problem med flera saknade tänder eller stora skador kan man ibland behöva utföra omfattande behandling för att återuppbygga bettet. Dessa behandlingar utförs hos oss och planeras noga av tandläkaren i samarbete med tandtekniker. Tillsammans med dig som patient diskuterar vi olika behandlingsalternativ innan vi börjar.

Estetisk tandvård

Estetisk tandvård innefattar bland annat tandblekning, kompositbehandling eller kronor. Här berättar vi om estetiska behandlingar och vilka vi kan erbjuda dig.

Vad är estetisk tandvård?

Estetisk tandvård (kosmetisk tandvård) innebär behandlingar som utförs av skönhetsskäl. Det kan handla om tandblekning, skalfasader/porslinsfasader, komposit för att fylla gluggar, puts och polering. Vad som anses vara vackert och eftersträvansvärt är upp till var och en. Våra tandläkare kommunicerar transparent och ärligt, vilket innebär att vi alltid kommer att säga vad vi tycker gällande kosmetisk tandvård.

Tandblekning

Med åren blir tänderna gulare och gulare. Som ung har man mindre av det lite gulare emalj/dentin. När vi blir äldre tunnas emaljen ut vilket gör att tänderna ser gulare ut. Tänderna kan också missfärgas av till exempel rött vin, te och rökning. Dessa missfärgningar kan lätt putsas bort av våra tandläkare.

Innan du bleker tänderna undersöks dem av våra tandläkare som bland annat bedömer om emaljen är tillräckligt tjock för att klara av blekningen. Innan blekning kan utföras, och för att få bästa resultat bör tandsten och missfärgningar tas bort och hål måste lagas. Tandblekningen sker sedan med ett gel som läggs i en skena individuellt utformad efter din över- och/eller underkäke. Sedan kan blekningen utföras hemma.

Resultatet av blekningen beror på utgångsläget och behandlingen kan behöva upprepas för att ge bästa resultat, men en blekning som utförs på rätt sätt med säkra produkter räcker flera år utan att förstöra tandköttet. I samband med blekning kan du få irriterat tandkött eller ilningar i tänderna, i början. Den närmaste tiden efter blekningen bör du vara försiktig med livsmedel som kan färga tänderna så som vin, rödbetor och te. Vid ilningar så rekommenderas det att använda fluorsköljning.

Kronbehandling

Vid omfattande frakturer eller kraftiga missfärgade tänder så kan kronbehandling vara ett alternativ. Undersökning inför sådana behandlingar är starkt rekommenderat.

Panorama röntgen apparat.

Kirurgi “implantat”

Tandimplantat är ett väldigt populärt sätt att ersätta skadade eller saknade tänder. Att leva utan en eller flera tänder påverkar inte bara utseendet utan ofta blir det också svårare att tugga. En aspekt som gör tandimplantat så populärt är att med dagens moderna teknik blir resultatet oftast så bra att man varken ser eller känner någon skillnad mellan tandimplantatet och ens egna tänder.

Vad är implantatbehandling?

Implantat innebär att man fäster titanskruvar direkt i käkbenet som man sedan skruvar fast en konstgjord tand på. Titanet som skruvarna är gjorda av har den unika förmågan att växa samman med käkbenet. Själva tanden är gjord av titan eller zirkonium med ett ytskikt av porslin som formats och färgats för att passa in med övriga tänder.

Implantat eller löständer, vilket ska man välja?

Den allra största fördelen med implantat jämfört med till exempel löstagbara proteser eller bryggor är att implantat sitter fast i käkbenet. Man behöver aldrig oroa sig för att de ska lossna och de är också lättare att tugga med. Dessutom blir implantaten mer som en del av de naturliga tänderna och ger inte känslan av att man ”har något främmande i munnen”. För att göra implantaten behöver man inte heller slipa eller borra i andra närliggande tänder vilket man ofta behöver med andra lösningar.

Vilka förutsättningar krävs för implantat?

Implantat passar för i stort sett alla åldrar, det allra viktigaste är att man har ett starkt och friskt käkben så därför väntar man till exempel med implantat på barn tills käkbenet växt färdigt. Dessutom krävs det att patienten har ett gott hälsotillstånd i allmänhet eftersom vissa sjukdomar och mediciner kan innebära en förhöjd risk för komplikationer. Därför utförs alltid en grundlig undersökning med en individuell bedömning med hjälp av bland annat röntgen innan tandläkaren kan avgöra om implantat är lämplig för en viss patient eller inte.

Hur går fastsättning av tandimplantat till?

Tandimplantaten (skruvarna) fästs under en kortare operation som utförs under bedövning så att man som patient inte upplever någon smärta under ingreppet. Under detta kirurgiska ingrepp fäster tandläkaren implantatskruvarna i käkbenet och därefter låter man benet och titanskruven växa samman innan man fortsätter. Denna process tar normalt ett par månader upp till ett halvår under tiden får man tillfälliga löstagbara proteser att fylla tomrummen med. När implantatskruvarna vuxit fast går man vidare och fäster den nya tanden eller de nya tänderna ovanpå.

Hur sköter man implantat?

Det är viktigt att sköta hygienen runt implantat precis lika noga som runt övriga tänder så att inte bakterier kan ta sig ner längst implantatet och orsaka inflammation. I början blir man kallad oftare till tandläkaren eller tandhygienisten för kontroller så att inga komplikationer uppstår och då får man även information om hur man rengör sina implantat på bästa sätt.

Hur mycket kostar implantatbehandling?

Hur mycket en implantatbehandling kostar beror på fler faktorer som till exempel hur många implantat som behövs och hur förutsättningarna i munnen är. Implantat är dock ett större tandvårdsingrepp och kan därför kosta mer än många andra behandlingar. Det är därför viktigt att välja en professionell tandläkarklinik som ger en skriftlig kostnadsberäkning över de totala kostnaderna innan man bestämmer sig för behandlingen eller inte. Det statliga tandvårdsstödet innehåller ett förmånligt högkostnadsskydd. Din tandläkare kan informera dig om den totala kostnaden, storleken på tandvårdsstödet och hur stor din kostnad är.

Garantier

Olika tandläkare har olika garantier och när det kommer till större ingrepp som till exempel tandimplantat är det viktigt att gå igenom med tandläkaren vilka garantier de har. Tandimplantat har normalt tre års garanti, men professionellt utförda tandimplantat är en långsiktig och varaktig lösning.

Hos oss kan du få förebyggande behandling eller behandling av karies som inte behöver lagas, inflammation i tandköttet och tandlossning. Tandhygienisten gör även undersökningar samt ta bort tandsten, missfärgningar och plack som kan vara svåra att få bort hemma med hjälp av tandborsten. Tandhygienisten ger information och tips på hur du bäst sköter dina tänder hemma för att förebygga besvär och sjukdomar.

Behandling av tandsten

För att få bort tandstenen används olika verktyg. Dels ett handinstrument som tandhygienisten använder för att skrapa längs roten eller tandkronan. Det finns också ultraljudsspets, ett vibrerande verktyg som känner var tandstenen sitter och vibrerar bort den hårda beläggningen. Vid tandstensborttagning med ultraljudsspets, kan det ila lite under borttagningen eftersom vibrationen kan skapa en reaktion på pulpan/nerven i tanden. Så fort tandhygienisten slutar upphör ilningarna. Vid kraftiga missfärgningar från till exempel snus, rökning, kaffe eller te kan en Airflow användas. Det är en bläster som blåser luft, vatten och ett saltbaserat pulver på tanden som på ett skonsamt sätt avlägsnar missfärgningarna.

I slutet av behandlingen poleras dina tänder med polerpasta som förfinar ytan och gör den slät, detta gör det svårare för bakterier att fästa.

Vad kostar en tandstensborttagning?

Kostnaden för tandstensborttagning ligger vanligtvis mellan 1000 – 2485 kronor. Kostnaden varierar beroende på hur mycket tandsten du har, hur många och hur djupa tandköttsfickor du har samt var tandstenen sitter (på kronan eller under tandköttet). I priset ingår även instruktion och information om hur du i fortsättningen på bästa sätt kan sköta dina tänder hemma.

Tips för att förebygga tandsten:

  • Borsta tänderna noggrant två gånger varje dag
  • Använd tandtråd, tandstickor eller mellanrumstandborste
  • Besökt din tandhygienist eller tandläkare regelbundet
  • Borsta alltid med fluortandkräm
  • Använd gärna fluorskölj

Besväras du av molande värk, känslighet för kyla och värme, svullnad och ömhet kan det vara tecken på en skadad pulpa. Det är dock inte alltid du får symptom. En levande pulpa är förstås att föredra men tanden går att rädda även om pulpan skulle dö. Det finns flera orsaker till att pulpan inuti tanden dör, bland dessa är karies, läckande fyllningar och tandgnissling. En inflammation eller infektion inne i tanden innebär att pulpan är skadad. Lösningen är rotbehandling.

Rotbehandling: Viktigt att få rätt diagnos

Många tandläkare har stor erfarenhet av att behandla pulpaskador. En del väljer dock att remittera till en specialist – en så kallad endodontist.

Att ställa rätt diagnos är avgörande för en lyckad behandling. Med röntgen kan tandläkaren ofta upptäcka eventuella kariesangrepp och skador från infektioner.

Patientens egen historia om symptom och händelser kring tanden och munnen, är information som tandläkaren alltid frågar efter. Ibland testar tandläkaren också försiktigt tandens känslighet för kyla och värme. Detta brukar visa om pulpan lever eller inte.

Hur går rotbehandlingen till?

Rotbehandling innebär att tandläkaren avlägsnar orsaken till skadan, till exempel karies. Därefter tas pulpan bort och rotkanalerna rensas och fylls igen. Det vanligaste fyllningsmaterialet är guttaperka, ett gummiliknande material, som klistras fast i kanalen. Slutligen tillverkas en fyllning eller en krona som ersättning för den skadade tandkronan.

Det kan ta lite tid att utföra en rotbehandling. Ibland är rotkanalerna trånga och böjda, vilket kan göra arbetet svårare. Det viktiga är att kanalerna är riktigt rena innan de rotfylls. Behandlingen utförs oftast med vanlig lokalbedövning och är smärtfri. Om pulpan är död behövs i regel ingen bedövning. Det finns alltså ingen anledning att vara orolig för att det ska göra ont.

Via ett kariesangrepp har bakterier ätit sig ned i pulpan och bakterieprodukter kommer ut i käkbenet. Detta kallas för apikal parodontit. Behandlingen går inledningsvis ut på att avlägsna den döda pulpavävnaden och att få tanden bakteriefri. På den högra bilden har behandlingen inletts.

För att bekämpa eventuella kvarvarande bakterier på ett säkert sätt lägger tandläkaren in ett bakteriedödande inlägg och en provisorisk fyllning. Inlägget är lätt att byta ut om det skulle behövas. När tanden bedöms vara fri från bakterier rotfyller man rotkanalerna. När tanden är rotfylld återstår arbetet med att göra en mer permanent fyllning eller krona. Ibland avvaktar man ett tag för att vara mer säker på att bakterierna är bekämpade.

Vad är TMD / Käkledsbesvär?
TMD, eller temporomandibulär dysfunktion, innebär att leden som kopplar samman den övre och den nedre käken inte fungerar som den ska. Denna led är en av de mest komplexa lederna i kroppen och ser till att den nedre käken kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Alla problem som hindrar detta komplexa system av muskler, ligament, disk och ben att fungera, kallas för TMD. Ofta känns TMD som att käken knakar eller klickar till, eller till och med ”fastnar” en stund. Det är ofta omöjligt att fastställa den exakta orsaken till att leden snedställts.

Vad är symtomen på TMD?
Det finns många tecken och symtom på TMD. Det är ofta svårt att veta säkert om man har TMD, eftersom ett eller flera av dessa symtom också kan förekomma vid andra besvär. Din tandläkare kan hjälpa till att ge dig rätt diagnos genom att läsa din sjukvårds- och tandvårdsjournal, göra en klinisk undersökning och ta lämpliga röntgenbilder.

Vissa av de vanligaste symtomen på TMD är:

  • Huvudvärk (liknar ofta migrän), öronvärk och smärta och tryck bakom ögonen.
  • Ett klickande eller knakande ljud när du öppnar eller stänger munnen.
  • Smärta när man gäspar, öppnar munnen stort eller tuggar.
  • Käken ”fastnar”, låser sig eller hoppar ur.
  • Ömhet i käkmusklerna.
  • En plötslig förändring i hur de övre och undre tänderna passar ihop.

Hur behandlas TMD?
Det finns inget direkt botemedel för TMD, men det finns olika behandlingar som du kan följa som kan minska symtomen dramatiskt. Din tandläkare kan rekommendera något av följande:

  • Försök att eliminera muskelryckningar och smärta genom att applicera fuktig värme eller ta läkemedel såsom muskelavslappnande, receptfria värktabletter eller antiinflammatoriska läkemedel.
  • Minska de skadliga effekterna av att bita ihop och gnissla tänder genom att använda en bettskena. En sådan formas för att passa din mun och förs in över tänderna i överkäken och hindrar dem från att skrapa mot tänderna i underkäken.
  • Lär dig avslappningstekniker för att hjälpa till att kontrollera muskelspänningar i käken. Tandläkaren kan föreslå att du går en kurs eller får rådgivning kring stresshantering.

När käklederna påverkas och andra behandlingar inte har lyckats kan käkkirurgi rekommenderas.

hinges

TMD förekommer när den komplexa leden som håller samman den övre och den lägre käken inte fungerar väl.

Gnissla och pressa tänder

Det är vanligt att gnissla och pressa tänder. Oftast sker det när du sover och då märker du inte det. Du kan också bita ihop när du är vaken. Du kan märka det på att dina tänder slits snabbt eller att du blir öm och får ont i käkarna.

Ofta är det en tandläkare som märker tecken på att du gnisslar tänder. Det kan upptäckas när tandläkare undersöker dina tänder vid en vanlig tandundersökning.

Ibland kan någon i din omgivning höra att du gnisslar tänder när du sover.

Symtom

Symtomen är olika beroende på om du gnisslar och/eller pressar tänderna. Du får ofta mer besvär om du pressar tänderna än om du gnisslar.

Symtom om du gnisslar tänder

Efter ett tag kan du själv märka att tänderna slits lite snabbare än vanligt. Du kan till exempel se de nötta ytorna, speciellt på framtänder och hörntänder. Ibland kan kanterna på tänderna bli vassa eller taggiga.

Nötningen sker långsamt, även om du gnisslar tänder mycket.

Symtom om du pressar tänder

Symtomen som du får om du pressar tänderna beror på att olika delar av käkarna har blivit överbelastade.

Följande symtom är vanliga om du pressar tänder:

  • Det låter från ena eller båda käkarna när du öppnar eller stänger munnen.
  • Du har svårt att gapa stort. Det kan göra ont i käken när du gapar.
  • Du har ont eller känner dig trött i käkmusklerna. Det kan beskrivas som att du har träningsvärk i ansiktet. Det kan kännas på ena eller båda sidorna.
  • Det gör ont i käken när du tuggar. Det kan kännas värre när du tuggar seg mat.
  • Du känner dig öm eller har ont i tänderna. Det är vanligt att smärtan flyttar sig mellan tänderna.
  • Du har en dov, molande värk i tinningen eller över pannan. Det är vanligt att det gör ont redan när du vaknar.
  • Dina tänder spricker. Små tandsprickor gör att det kan ila i tanden. Djupare sprickor kan ge värk och ömhet.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta oss om du tror att du gnisslar eller pressar tänder.

Protetikbehandling

Protetik innebär att förlorade eller svårt skadade tänder ersätts med kronor och broar och hjälper dig att få tillbaka ditt leende och livskvalité.

Kronor och broar

En tandkrona är en upprustning för en tand som skadats och där en lagning inte räcker till. Kronan ersätter hela tandens tuggyta och väggar och är därmed en förstärkning som återskapar tandens utseende och funktion. Tandläkaren slipar ner den gamla tanden och gör en avgjutning som en tandtekniker använder för att tillverka den nya kronan som också blir den nya tanden. Kronan tillverkas i materialet porslin eller en kombination av metall och porslin, beroende på dina behov och önskemål.

Saknar du istället en eller flera tänder lämpar sig istället en bro. Tandläkaren slipar då ner granntänderna och använder dem som brostöd. Med hjälp av en avgjutning skapas sedan en bro som ersätter både den saknade och de nedslipade tänderna.

Tandlossning kallas också för parodontit och är en infektionssjukdom som leder till att tänderna långsamt lossnar genom att deras fäste i käken förstörs.

Ju tidigare parodontiten behandlas, desto större är chansen till utläkning. En allvarlig parodontit kräver mer omfattande behandling, jämfört med en mildare som upptäcks i ett tidigare skede.

En frisk tand har en tandköttsficka som är 1 till 4 millimeter djup. Med parodontit ökar fickdjupet. I slutskedet kan det vara över 10 millimeter. Förlusten av fäste kan då nå rotspetsen på tanden, vilket gör den mycket rörlig. Fickorna är oftast också väldigt infekterade.

Inflammerat tandkött

En inflammation i tandköttet kan vara början till parodontit. Placket som bildas i munnen är orsaken till tandköttsinflammation (gingivit). Inflammation utan parodontit är enkel att behandla. Med förbättrad munhygien läker det oftast ut på en eller ett par veckor. Dock kan inflammationen komma tillbaka snabbt om munhygienen försämras. Noggrann rengöring med tandborste, tandtråd eller liknande är det enklaste knepet för att undvika inflammerat tandkött.

Tandsten

Risken för tandsten varierar från människa till människa och från tand till tand. Det kan också variera genom livet. Sämre munhygien leder ofta till att tandsten lättare bildas. Tyvärr får vissa människor mycket tandsten trots en bra munhygien. En förutsättning för all utläkning av tandlossningssjukdomar är att tandstenen avlägsnas. Eftersom du inte kan ta bort tandsten själv är det viktigt att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist som kan göra det åt dig.

Behandlingen är nästan smärtfri. Har du däremot djupa tandköttsfickor som är inflammerade kan du behöva lokalbedövning. Denna inflammation läker oftast ut inom några veckor, förutsatt att tandstenen tas bort och att du håller rent i munnen. Tandsten och inflammation kan snabbt komma tillbaka om munhygienen försämras.

Fördjupade fickor

Har dina tandköttsfickor blivit djupare kan tandstenen tränga ner och börja lösa upp benet. Tandsten och plack kan samlas nere i fickan där du inte kommer åt att rengöra och på så sätt förstörs tandens fäste i sinom tid.

Behandling måste nu utföras av tandläkare eller tandhygienist. Den går ut på att tandstenen avlägsnas med specialinstrument eller ultraljud. Avgörande för ett lyckat resultat är att patientens munhygien fortsättningsvis är mycket bra.

Djupet på fickorna minskar vanligtvis med 2 till 3 millimeter de första månaderna efter en lyckad behandling. Därefter minskar det ofta ett par millimeter till. Målet är ett fickdjup på mindre än 4 millimeter. Vissa ställen kan dock ha större fickdjup men ändå vara i balans.

Den vanligaste orsaken till att fickdjupet inte minskar eller att sjukdomen kommer tillbaka är att munhygienen blivit mindre effektiv. Oftast beror detta på att en färdigbehandlad patient lätt faller tillbaka i gamla mönster. För att undvika detta är det viktigt med återkommande kontroller hos tandläkaren eller tandhygienisten. Tyvärr finns det en liten del behandlade parodontiter som inte läker ut, utan bara bromsas upp trots lyckad behandling.

Tandkött

Ett sjukt tandkött är svullet och har större volym, jämfört med ett friskt som är i biologisk balans. När tandköttet läker efter en allvarlig parodontit kan det dra sig tillbaka något. Detta innebär sällan några problem funktionellt, men det kan medföra blottade tandhalsar och större mellanrum mellan tänder och tandkött.

En lätt inflammation i tandköttet läker vanligtvis ut på en dryg vecka. Förutsättningen är att eventuell tandsten tagits bort och att munnen hålls ren, enligt de instruktioner tandläkaren eller tandhygienisten gett.

Allvarlig tandlossning

Ofta får man inga symptom på parodontit förutom att tanden känns lös men risken för infektion, svullnad och varbildning är stor. För att bromsa, och förhoppningsvis stoppa sjukdomen, behandlas man på liknande sätt som vid en mindre allvarlig parodontit. Ibland utförs även mindre operationer. Ytterligare ett alternativ är att avlägsna tanden. Många tandläkare har god erfarenhet av att behandla parodontit. En del remitterar dock patienterna till specialister, så kallade parodontologer.

Operation

Ibland är det svårt att få bukt med de fördjupade tandköttsfickorna. Det kan också vara problematiskt att komma åt tandsten nere på tandroten. Då kan operation vara ett alternativ. Syftet är att rengöra och reducera fickdjupet. Det är också ett sätt att göra det möjligt för patienten att själv hålla rent effektivt och skonsamt.

Tandläkaren gör då ett litet snitt för att kunna fälla upp en lucka in till det sjuka området. Detta gör det enklare att ta bort tandsten och sjuk vävnad runt tanden. När området är rengjort sys tandköttet tillbaka. Efter en till två veckor görs vanligtvis en kontroll. Operationen är smärtfri och sker under lokalbedövning. Ibland får patienten lite värk efter operationen, den lindras oftast effektivt med vanliga värktabletter.

© 2022 Storvreta Tandklinik | Alla material på denna webbsida är skyddat enligt lagen om upphovsrätt.