Patientinformation
Här kan du läsa om mycket som berör tandvården, exempelvis tandvårdsstödet, olika typer av sjukdomar och besvär m.m.
Här kan du läsa om mycket som berör tandvården, exempelvis tandvårdsstödet, olika typer av sjukdomar och besvär m.m.
Information gällande Covid-19
Klinikens personal är alla vaccinerade!
Du ska gå till tandvården som vanligt förutsatt att du är frisk inför ditt besök. Om du har feber, hosta eller andningsbesvär ska du avstå från att besöka vår klinik. För att undvika smittspridning är vi även tacksamma om du i största möjliga mån undviker att ta med dig sällskap vid ditt besök om det inte är absolut nödvändigt.
Har du förkylningssymtom och tandbesvär måste du ringa och rådfråga oss innan du tar dig hit. Det gäller också vid milda symptom. Då får du information om när du kan få hjälp med dina besvär och får då också veta hur du på bästa sätt tar hand om tandvärken i väntan på att förkylningssymtomen försvinner. Har du ett bokat besök och behöver avboka eller omboka din tid hos oss så vill vi att du gör det senast 24 timmar före bokad tid, annars kommer du debiteras på 600:- vid sent återbud.
På Folkhälsomyndighetens sida kan du läsa om vilka grupper som räknas som riskgrupper. Rådfråga oss om du tror att du tillhör en riskgrupp. Vi gör individuella bedömningar av tandvårdsbehovet i varje enskilt fall. Anpassningar görs innan besöket för både er och vår säkerhet.
Har du akuta tandbesvär går det fortfarande bra att komma till kliniken. Det gäller även för dig som är 70 år och äldre eller har en underliggande sjukdom. Ring oss alltid innan ditt besök! Öppettider hittar du under fliken Kontakt.
Tandvårdsstödet
Alla som enligt socialförsäkringsbalken anses vara bosatta i Sverige har rätt till allmänt tandvårdsbidrag från och med det år man fyller 23 år.
Det allmänna tandvårdsbidraget betalas ut till tandläkaren eller tandhygienisten. Men bidraget tillhör patienten, och det är patienten som bestämmer om det ska användas eller inte.
Patienten behöver inte ansöka om bidraget med någon blankett, utan säger till om att han eller hon vill använda sitt tandvårdsbidrag för att betala en del av kostnaden för behandlingen.
Hela bidraget måste användas vid ett tillfälle.
Det kommer ett nytt tandvårdsbidrag den första juli varje år. Det går att spara bidraget från ett år till ett annat och använda två bidrag under ett år, samtidigt eller vid två olika tillfällen.
Man kan aldrig ha mer än två bidrag samtidigt. Har man två oanvända bidrag den 1 juli så försvinner ett av dem och ersätts med ett nytt.
Även om tandvårdsbidraget i första hand är tänkt att användas vid undersökningar och förebyggande behandling får det också användas för andra åtgärder. Det får dock inte användas vid kosmetisk behandling, som till exempel tandblekning.
Om en patient väljer att använda sitt tandvårdsbidrag för att betala en behandling dras bidraget av vid beräkningen av eventuell ersättning från högkostnadsskyddet.
Källa: Försäkringskassan
Muntorrhet
Om man har för lite saliv kan man bli torr i munnen. En del kan bli så torra att det blir svårt att svälja och prata, eller besvärligt att äta.
Oftast är muntorrheten en biverkning av mediciner, bland annat sådana som används mot psykiska besvär. Även en del sjukdomar kan göra att man blir torr i munnen men det kan också bero på stress eller att det man äter ger för lite tuggmotstånd.
Mindre saliv i munnen ökar risken för att få hål i tänderna och därför kan man behöva gå till tandläkaren oftare. Om man har en tandprotes kan för lite saliv göra att den inte sitter bra, då kan man få problem med skavsår i munnen.
Man kan ta kontakt med en tandläkare eller tandhygienist för att få råd om man är torr i munnen och har besvär av det.
Om man misstänker att muntorrheten beror på mediciner ska man ta upp det med den läkare som skrev ut receptet.
Källa: 1177
Priser/ Återbud eller uteblivande